Z Arts Lexikon
Přejít na: navigace, hledání

Tragant

(lat. gummi tragacantha – tragantová klovatina)

1. v malířství se t. užívá jako ve vodě rozpustné pojidlo pigmentů. Jako t. se označuje pryskyřice vytékající z prasklé nebo rozříznuté kůry kozinců (keřů rodu Astragalus gummifer, Astragalus adscendens a Astragalus microcephalus) rostoucích v Řecku a ve střední Asii.

T. tvoří lupenité nebo nepravidelné kousky, bez zápachu, chuti kysele hořké; je měkčí než třešňová guma, barvy bílé, žluté nebo i hnědé. Bílé kousky obsahují bublinky vzduchu. Obsahuje hlavně dva druhy gum: jedna je ve vodě skoro nerozpustná, reaguje silně kysele; druhá se zpoloviny podobá arabské gumě a rozpouští se ve vodě. Vedle toho t. obsahuje ještě cukr, škrob, buničinu, vodu a minerální látky. V obchodě lze koupit t. různé hrubosti a barvy (př. francouzský – bílý a jemný, anglický – hrubší a zbarvený). Nejšpatnější druh se zove traganton.

Ve vodě t. silně bobtná a mění se v hustý rosol. Rosol je nutné zahřát a protlačit plátnem, aby byl tekutý. Výjimečně se t. přidává k temperám; 2%-ním roztokem t-u se pojí pastely. Slouží i jako zahušťovadlo emulsí a dispersí. V pozdním středověku a v renesanci se přidával k barvám určeným pro malbu miniatur. B. von Rufach doporučoval pro miniaturu používat pojidlo smíšené z t-u a arabské gumy.

2. v potravinářství se t. používá se jako přírodní zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor (označení E413), např. do salátových zálivek, ovocných náplní a omáček, zmrzlin, želé, majonéz, jogurtů, sladkostí a do zpracovaného masa. Uplatňuje se i v kosmetice, do vlasových přípravků a krémů (na povrchu vytváří ochranné filmy). Hojně se využívá i ve farmaceutickém průmyslu. Může vyvolávat alergické reakce.

Související pojmy: → miniatura, → guma arabská, → středověk, → renesance, → tempera, → emulze, → disperze, → pastel, → pigment, → pryskyřice, → malba.

L: SLÁNSKÝ, Bohuslav. Technika v malířské tvorbě: (malířský a restaurátorský materiál). Praha : SNTL, 1976, s. 45–46; Tragant - Tragacantha Ph.Eur [on-line]. Karl-Franzens-Universität: Graz, © 2014 [cit. 2014-3-30]. Přístup z: [1]; Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Díl dvacátý sedmý. Praha : Argo, 2002, s. 128.

Anna Goldmanová 30.3.2014

Na hesle se spolupodíleli uživatelé

Echo, Quido Meruňka, Zofka777